Έξι χρόνια ζημίες, 82.000% ράλι για τη μετοχή - Ο «γρίφος» της Regencell Bioscience και οι «σορτάκηδες»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξι χρόνια ζημίες, 82.000% ράλι για τη μετοχή - Ο «γρίφος» της Regencell Bioscience και οι «σορτάκηδες»
Η εταιρεία βιοεπιστημών που αναπτύσσει θεραπείες για τη ΔΕΠΥ και τον αυτισμό. με γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και έδρα τα Νησιά Κέιμαν που είναι εισηγμένη στον Νasdaq, όντας «παραδοσιακά» ζημιογόνα κατηγόρησε τους «σορτάκηδες» για την τεράστια άνοδο της μετοχή της από το χαμηλό του Φεβρουαρίου ενώ έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά περίπου 80%.

Πέπλο μυστηρίου τυλίγει το σύντομο αλλά εκρηκτικό ράλι της Regencell Bioscience Holdings που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ιατρικής, ο τίτλος της οποίας εκτινάχθηκε 82.000%, μετατρέποντας παροδικά τον ιδιοκτήτη της και κάτοχο του 86% του μετοχικού της κεφαλαίου Γατ - Γκάι Άου σε έναν από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 33 δισ. δολαρίων - τουλάχιστον στα χαρτιά.

Η εταιρεία βιοεπιστημών που αναπτύσσει θεραπείες για τη ΔΕΠΥ και τον αυτισμό, με γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και έδρα τα Νησιά Κέιμαν που είναι εισηγμένη στον Νasdaq, όντας «παραδοσιακά» ζημιογόνα κατηγόρησε τους «σορτάκηδες» για την τεράστια άνοδο της μετοχή της από το χαμηλό του Φεβρουαρίου ενώ έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά περίπου 80%.

Στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η Regencell με έξι συνεχόμενα έτη καθαρών ζημιών- κατηγόρησε τους «σορτάκηδες» για την ακραία μεταβλητότητα της μετοχής της. «Πιστεύουμε ότι έλαβε χώρα ένα short squeeze λόγω της ξαφνικής αύξησης της ζήτησης για τις μετοχές μας που υπερέβη σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και ίσως να συνεχίσει να ευθύνεται για έντονα σκαμπανεβάσματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην λειτουργική της απόδοση ή την οικονομική της θέση.

Short squeeze είναι μια κατάσταση στην αγορά μετοχών (ή άλλων assets), όπου η τιμή ενός τίτλου αντί να πέσει, ανεβαίνει απότομα και αναγκάζει όσους την έχουν «σορτάρει» να κλείσουν τις θέσεις τους βιαστικά, ανεβάζοντας έτσι την τιμή ακόμα περισσότερο. Ουσιατικά, οι «σορτάκηδες» αναγκάζονται να αγοράσουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα αρχικά για να σταματήσουν τη χασούρα.

Μετά το ζενίθ τις 17 Ιουνίου, ο πλούτος του Άου διολίσθησε στα 6,8 δισ. δολάρια. Ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Ιχόρ Ντουσανίσκι της S3 Partners, αμφισβήτησαν την εξήγηση της επιχείρησης για τις διακυμάνσεις της τιμής της μετοχή της, λέγοντας ότι «δεν στέκει». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απίθανο οι «σορτάκηδες» δεν έχουν αρκετή δύναμη για να μετακινήσουν σημαντικά την τιμή της μετοχής.

«Εξετάζοντας το μέγεθος των σορταρίσματος σε σύγκριση με τον όγκο συναλλαγών, δεν μπορεί να είναι η αιτία», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως: «Οι long αγορές και οι long πωλήσεις ήταν μακράν ο κύριος παράγοντας των κινήσεων της τιμής της μετοχής. Ο αριθμός των σορτάκηδων είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τον συνολικό μέσο όγκο συναλλαγών».

Τα ερωτήματα που πλανώνται θα μπορούσαν σύντομα να απασχολήσουν και τις ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς. Η Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Βιομηχανίας (Financial Industry Regulatory Authority - Finra) έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι μικρές, φθηνές μετοχές είναι πιο ευάλωτες σε απάτες: Αυτές οι εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν στόχους για απατεώνες που φουσκώνουν την τιμή της μετοχής και προχωρούν γρήγορα σε πωλήσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) είναι ολοένα και πιο επιφυλακτική σχετικά με εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο και εδρεύουν στο εξωτερικό (και η Regencell πληροί και τα δύο κριτήρια). Η Regencell ιδρύθηκε το 2014 και ως βασική επιχειρηματική δραστηριότητα έχει την εμπορία και αδειοδότηση παραδοσιακών θεραπειών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναπτύχθηκαν από τον πατέρα του ιδρυτή, Σικ - Κι Αού που είναι κατοχυρωμένα με το εμπορικό σήμα "Brain Theory".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό

Προσλήψεις 100 ανέργων στον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ

Οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων: Μέχρι πότε θα ισχύουν τα υφιστάμενα όρια – Ποιοι μπορούν να χτίσουν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider